Clinical Topic: Frozen Shoulder

De moeizame revalidatie bij een patiënt met schouderstijfheid vormt regelmatig een bron van frustratie voor zowel patiënt als therapeut. Een poging tot functioneren in het dagelijks leven met deze schouderstijfheid brengt op zijn beurt dan weer klachten in aangrenzende gebieden mee zoals nek of elleboog. Ernstige stijfheid van de schouder komt voor onder de vorm van een idiopathische frozen shoulder, postoperatieve of posttraumatische schouderstijfheid.

In de voormiddag wordt heel wat recent onderzoek besproken dat inzicht geeft in de structurele pathologie die aan de basis ligt van stijfheid, het al dan niet self-limiting verloop, wetenschappelijk onderbouwing voor de freezing-frozen-thawing fasenindeling en evidentie voor therapeutische opties.

Aan de hand van een casus worden nadien spieren besproken die kunnen bijdragen tot schouderstijfheid- en of pijnklachten en wordt dieper ingegaan op het oefenprogramma voor patiënten met schouderstijfheid. Er is aandacht voor vragen als: Heeft het zin om met pijn te trainen? Hoe kan ik afweerspanning controleren tijdens mobiliserende oefeningen? Hoe kan je je patiënt afleiden van het doel van de oefening met een externe focus? Hoe motiveer ik mijn patiënt om te (blijven) oefenen?

Datum

19 okt 2021
Verlopen!

Tijd

09:00 - 17:00

Labels

bovenste lidmaat
Hangar Meeting Center - Kortrijk

Locatie

Hangar Meeting Center - Kortrijk
Categorie

Sprekers

  • Annelies Maenhout
    Annelies Maenhout

    Annelies Maenhout studeerde in 2008 af als Master in de Sport- en Manuele Kinesitherapie aan de UGent. Nadien werkte ze 4 jaar in het schouderonderzoeksteam van Prof. Ann Cools en behaalde in 2012 haar doctoraat. Daarna werkte ze 3 jaar aan een postdoctoraal onderzoeksproject over schouderrevalidatie in combinatie met de praktijk in het sportmedisch centrum UZ Gent. Op heden is ze verbonden als gastdocent aan de opleiding REVAKI aan de UGent. In haar praktijk HIT revalideert ze patiënten met schouderblessures en geeft ze advies om revalidatie die elders doorgaat bij te sturen. Daarnaast geeft ze regelmatig internationaal bijscholingen aan kinesitherapeuten in het werkveld.

  • Benedicte Maere
    Benedicte Maere

    Benedicte Maere studeerde af als kinesitherapeut (2004) en manueel therapeut (2005) aan de Universiteit Gent. Ze is praktijkassistent aan de vakgroep REVAKI van de UGent en docent binnen de opleiding Dry Needling Gent. Daarnaast heeft ze haar eigen privé-praktijk (http://www.benedictemaere.be)

Open chat
Kunnen we u helpen?