Clinical Topic: Rotator Cuff Related Shoulder Pain

De belangrijkste redenen van schouderpijn zijn rotator cuff gerelateerd. Deze aandoeningen belemmeren het functioneren, zowel binnen de dagelijkse belasting als binnen het sporten, en zijn vaak maanden tot jaren aanwezig. Een groot deel van de patiënten binnen de dagelijkse praktijk presenteren zich met deze problematiek.

Op de eerste lesdag starten we in de voormiddag met een theoretische luik rond rotator cuff insufficiëntie. We herhalen de specifieke anatomie van de rotator cuff. We gaan in op de specifieke anamnese van schouderklachten. Aansluitend gaan we praktisch aan de slag en leren we de schouder onderzoeken vanuit het perspectief van bewegen. We herevalueren de bestaande orthopedische testen binnen deze problematiek. Vanuit een gedegen klinisch redeneren stellen we een differentieel diagnostiek op: tendinopathie, full thickness tear en partial thickness tear of weak rotator cuff.

In de namiddag bekijken we de rol van de kinesitherapeut in de specifieke revalidatie van deze klachten: nadruk ligt op gerichte oefentherapie van de schoudergordel. Aan de hand van casussen bespreken we de revalidatie bij reactieve en bij (calcifiërende) degeneratieve tendinopathie en bij full thickness tear van de posterieure rotator cuff.

De tweede lesdag starten we in de ochtend met het vervolg van de casuïstiek. We bespreken uitgebreid de aanpak van partiële rotator cuff rupturen, uitgaande van het principe van de weak rotator cuff en het gericht trainen van een correcte motor control rond de schoudergordel.

Deze clinical topic kan gecombineerd worden met de refresher course dry needling ‘schouder’. Tijdens deze refresher course worden de dry needlingtechnieken van alle schouderspieren herhaald, verfijnd en ingeoefend. De refresher course is enkel toegankelijk voor collega’s die reeds een advanced cursus upper quadrant gevolgd hebben.

De clinical topic met dry needling komt in aanmerking voor accreditatie bij BMST.

Datum

18 - 19 nov 2021
Verlopen!

Tijd

09:00 - 00:30

Labels

bovenste lidmaat,
manuele therapie,
sportkinesitherapie
Hangar Meeting Center - Kortrijk

Locatie

Hangar Meeting Center - Kortrijk
Categorie

Sprekers

 • Frederick Lanszweert
  Frederick Lanszweert

  Frederick Lanszweert is in 2006 afgestudeerd als master in de Revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie aan de Universiteit Gent. Sinds die tijd is hij werkzaam in een particuliere praktijk voor fysiotherapie in Zeeuws-Vlaanderen. In 2007 behaalde hij het diploma Manuele Therapie aan de Universiteit Gent.
  Zijn bijzondere interesse in de behandeling van patiënten met schouderklachten leidde ertoe dat hij sinds een twaalftal jaar de subspecialisatie van schouderfysiotherapeut voert in Zeeland. Sinds negen jaar ondersteunt hij zijn fysiotherapeutische schouderdiagnostiek als musculoskeletaal echografist. Hij is actief lid van het SchouderNetwerk Zeeland, waar hij als vakinhoudelijk bestuurslid verantwoordelijk is voor artikelrondes en voor organisatie en opvolging van opleidingen en bijscholingen.
  Hij werkt ook deeltijds aan de Universiteit Gent als praktijkassistent in de bachelor- en masterjaren. Hij is lid van het Ghent University Upper Limb Research Team, onderzoeksgroep van de Revaki o.l.v. Prof Dr. Ann Cools.
  Hij is co-auteur van het boek ‘Shoulder Rehabilitation – a practical guide for the clinician’ van auteur Ann Cools.
  Sinds 2019 is hij docent in de basisopleiding musculoskeletale echografie en in diverse clinical topics bij The Hive (België).

 • Nicolas Delrue
  Nicolas Delrue

  Nicolas Delrue is kinesitherapeut, opgeleid aan de REVAKI Gent (1999). Daarnaast is hij ook manueel therapeut (2002) en myofasciaal therapeut (2003)

  Hij is docent aan de opleiding Dry Needling Gent en werkt mee aan masterproeven aan de UAntwerpen en UGent. 

  Hij heeft zijn eigen groepspraktijk in Wevelgem. En is vooral werkzaam in het domein van de rug- en nekrevalidatie, sportrevalidatie en musculoskeletale kinesitherapie.

  Hij is verbonden als kine aan de Ligavolleybalclub Menen en Marke-Webis.

Open chat
Kunnen we u helpen?