Clinical Topic: Schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit verwijst naar het onvermogen om de humeruskop in het glenoid te houden. Stabilisatie gebeurt door complexe interactie tussen passieve benige structuren, ligamenten en dynamische neuromusculaire controle rondom de schouder. De rotator cuff levert een concaviteit compressie-mechanisme, dat samen met de deltoideus zorgt voor een juiste beweging van de humeruskop ten opzicht van de fossa glenoidalis. Het centraal zenuwstelsel controleert de beweging en ontvangt daarvoor feedback vanuit de structuren omheen het gewricht. Hierdoor ontstaat statische en dynamische stabiliteit.

Wanneer de integriteit van één van deze structuren of het centraal controlemechanisme verstoord is, kan dit leiden tot glenohumerale instabiliteit. Atraumatische instabiliteit ontstaat vaak als gevolg van repetitieve bovenhandse belasting of bij aangeboren afwijkingen. Ook traumatische letselmechanismen kunnen instabiliteit veroorzaken wanneer de gewrichtsintegriteit verstoord wordt door dislocatie.

Tijdens deze opleidingsdag bespreken we recente inzichten in het ontstaan en de behandeling van unidirectionele en multidirectionele schouderinstabiliteit. We focussen op de beïnvloeding van de motorische controle omheen de schoudergordel en de aanpak van geassocieerde scapulaire dyskinesie. Aan de hand van casussen focussen we op correcte opbouw van oefentherapie en facilitatiemechanismen van de kinetische keten. We bespreken tevens symptom modification procedures voor patiënten met ernstige multidirectionele instabiliteit. Tot slot bespreken we oorzaak, onderzoek en aanpak van SLAP-letsels, als mogelijke oorzaak van (traumatische) instabiliteit.

Datum

28 sep 2021

Tijd

09:00 - 17:00

Labels

bovenste lidmaat,
sportkinesitherapie
Hangar Meeting Center - Kortrijk

Locatie

Hangar Meeting Center - Kortrijk
Categorie

Spreker

 • Frederick Lanszweert
  Frederick Lanszweert

  Frederick Lanszweert is in 2006 afgestudeerd als master in de Revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie aan de Universiteit Gent. Sinds die tijd is hij werkzaam in een particuliere praktijk voor fysiotherapie in Zeeuws-Vlaanderen. In 2007 behaalde hij het diploma Manuele Therapie aan de Universiteit Gent.
  Zijn bijzondere interesse in de behandeling van patiënten met schouderklachten leidde ertoe dat hij sinds een twaalftal jaar de subspecialisatie van schouderfysiotherapeut voert in Zeeland. Sinds negen jaar ondersteunt hij zijn fysiotherapeutische schouderdiagnostiek als musculoskeletaal echografist. Hij is actief lid van het SchouderNetwerk Zeeland, waar hij als vakinhoudelijk bestuurslid verantwoordelijk is voor artikelrondes en voor organisatie en opvolging van opleidingen en bijscholingen.
  Hij werkt ook deeltijds aan de Universiteit Gent als praktijkassistent in de bachelor- en masterjaren. Hij is lid van het Ghent University Upper Limb Research Team, onderzoeksgroep van de Revaki o.l.v. Prof Dr. Ann Cools.
  Hij is co-auteur van het boek ‘Shoulder Rehabilitation – a practical guide for the clinician’ van auteur Ann Cools.
  Sinds 2019 is hij docent in de basisopleiding musculoskeletale echografie en in diverse clinical topics bij The Hive (België).

Open chat
Kunnen we u helpen?