360 Course: de sportschouder – testing/screening/retraining

Prachtig toch hoe die schouder beweegt in volle actie tijdens een aanval in volleybal, een judoworp, vlinderslag, tijdens het bolderen op de klimmuur, een haal in de roeiboot en ga zo maar verder!

Frustrerend als die goede balans van timing, power en amplitude (zo noodzakelijk voor de juiste actie op het juiste moment) verstoord wordt door pijn in de schouder. De uitdaging voor ons als kinesitherapeut ligt dan ook niet alleen in het herstellen van de schouderfuncties op zich maar ook in het herstellen van de functionaliteit tijdens die uitdagende sportspecifieke bewegingen.

In deze opleiding vertrekken we vanuit een aantal herkenbare patronen van schouderklachten bij diverse sporten.  We gaan op zoek naar mogelijke triggers van schouderklachten via sportspecifieke bewegingsanalyse en bespreken enkele veel voorkomende bewegingspatronen die bijdragen tot het ontstaan  en/of in stand houden van schouderklachten. Bijsturen van die patronen vormt zeer vaak de sleutel om de sportschouder terug pijnvrij te laten bewegen. Specifieke oefentherapie om deze bewegingspatronen bij te sturen werken we uit volgens twee benaderingen: de cognitieve en de dynamische systeembenadering.

Een greep uit wat u kan verwachten tijdens deze opleiding:

 • Een overzicht van relevante wetenschappelijke literatuur rond relevante topics zoals risicofactoren voor schouderklachten, zin en onzin van kinetische keten training, de aanpak van motorische controle training van het bovenste lidmaat,…
 • Analyse van sportbewegingen en correcte motorische aansturing aan de hand van het gebruik van relevante applicaties
 • Meer structuur in uw klinisch redeneren  bij sporters met schouderklachten
 • Functionele oefentherapie met veel inspirerende oefeningen in een logische opbouw
 • Advies vanuit praktijkervaring om als kinesitherapeut de sporter te ondersteunen in de overgang van revalidatie naar return to activity en return to play

Datum

31 mrt 2022 - 01 apr 2022

Tijd

09:00 - 17:00

Kosten

540.00€ (excl btw)

Labels

bovenste lidmaat,
manuele therapie,
sportkinesitherapie
Hangar Meeting Center - Kortrijk

Locatie

Hangar Meeting Center - Kortrijk
Categorie

Sprekers

 • Annelies Maenhout
  Annelies Maenhout

  Annelies Maenhout studeerde in 2008 af als Master in de Sport- en Manuele Kinesitherapie aan de UGent. Nadien werkte ze 4 jaar in het schouderonderzoeksteam van Prof. Ann Cools en behaalde in 2012 haar doctoraat. Daarna werkte ze 3 jaar aan een postdoctoraal onderzoeksproject over schouderrevalidatie in combinatie met de praktijk in het sportmedisch centrum UZ Gent. Op heden is ze verbonden als gastdocent aan de opleiding REVAKI aan de UGent. In haar praktijk HIT revalideert ze patiënten met schouderblessures en geeft ze advies om revalidatie die elders doorgaat bij te sturen. Daarnaast geeft ze regelmatig internationaal bijscholingen aan kinesitherapeuten in het werkveld.

 • Kristien Depluverez
  Kristien Depluverez

  Kristien Depluverez studeerde af als Master in Sport- en manuele kinesitherapie aan de UGent in 2009. In 2010 volgde ze de post-graduaatsopleiding manuele therapie.
  Kristien startte haar carrière als sportkine op het centrum voor sportgeneeskunde van UZ Gent en in 2016 startte ze haar praktijk HIT aan de oevers van de leie in Sint-Martens-Latem. Haar werk in de praktijk heeft ze altijd gecombineerd met de begeleiding en blessure preventieve opvolging van sportteams en atleten. Zo werkte ze als kine op de topsportschool schermen en begeleidde Seppe Van Holsbeke op weg naar de spelen van Rio in 2014. Gedurende 2 jaar stuurde ze de return-to-play aan als kine-on-field op de topsportschool volleybal en begeleidde ze het jeugd en junioren team op EK’s en WK.
  Sinds 2016 is Kristien verbonden als kine aan het Belgisch Olympisch zeilteam, waar ze onder andere de lichte dubbel twee boot van Tim Brys en Niels Van Zandweghe begeleid en verantwoordelijk is voor het uitwerken van de core stability schema’s.

Volgende Keer

Open chat
Kunnen we u helpen?