Clinical Topic: Thoracic Outlet Syndrome (TOS)

Thoracic Outlet Syndrome (TOS) is een aandoening met symptomen ten gevolge van compressie van neurogene en vasculaire structuren in de schoudergordel. De oorzaak van TOS kan structureel zijn of functioneel. Wanneer structurele pathologie vasculaire symptomen en/of ernstige neurogene symptomen veroorzaakt kan chirurgie aangewezen zijn. Eerder milde neurogene symptomen vragen een conservatieve aanpak.

Tijdens deze clinical topic krijgen we inzicht in het klinisch (anamnese en neurogeen functie-onderzoek) en het technisch onderzoek om deze keuze te onderbouwen. Binnen de conservatieve aanpak spelen oefentherapie en manuele therapie een belangrijke rol. Tijdens deze bijscholing zal er aandacht zijn voor practica waarin zowel neurodynamische, articulaire en myofasciale onderzoeks- en behandeltechnieken worden aangeleerd en/of opgefrist.

Datum

07 mei 2021
Verlopen!

Tijd

09:00 - 17:00

Labels

bovenste lidmaat,
head & neck,
manuele therapie
Hangar Meeting Center - Kortrijk

Locatie

Hangar Meeting Center - Kortrijk
Categorie

Sprekers

 • Kristof De Corte
  Kristof De Corte

  Kristof De Corte studeerde in 1996 af als kinesitherapeut en specialiseerde zich in de orthopedische manuele therapie aan de postacademische opleiding van de Ugent (1998). Sinds 2000 werkt hij voltijds als zelfstandig kinesitherapeut/manueel therapeut in een privépraktijk te Zoersel. Sinds 2004 is hij hoofddocent aan de postgraduaatsopleiding in de manuele therapie van de Ugent. Hij is er betrokken bij de lessen casuïstiek en perifeer neurogene dysfuncties (cervicaal en lumbosacraal radiculair syndroom, TOS, CTS, POS en TTS). Deze materie onderwijst hij ook aan de postgraduaatsopleidingen in de manuele therapie van de Université de Liège en de Universitè de Louvain-la-neuve.

 • Nicolas Delrue
  Nicolas Delrue

  Nicolas Delrue is kinesitherapeut, opgeleid aan de REVAKI Gent (1999). Daarnaast is hij ook manueel therapeut (2002) en myofasciaal therapeut (2003)

  Hij is docent aan de opleiding Dry Needling Gent en werkt mee aan masterproeven aan de UAntwerpen en UGent. 

  Hij heeft zijn eigen groepspraktijk in Wevelgem. En is vooral werkzaam in het domein van de rug- en nekrevalidatie, sportrevalidatie en musculoskeletale kinesitherapie.

  Hij is verbonden als kine aan de Ligavolleybalclub Menen en Marke-Webis.

Open chat
Kunnen we u helpen?