Clinical Topic: Tinnitus

Tinnitus of oorsuizen wordt in veel gevallen veroorzaakt door gehoorverlies of een lawaaitrauma. Verder zijn verschillende factoren gekend die tinnitus kunnen verergeren, zoals: stress, angststoornissen, depressie, maar ook nek- en temporomandibulaire dysfuncties. Wanneer de invloed vanuit nek- of kaakregio op de tinnitus één van de belangrijkste beïnvloedende factoren is, kan door middel van een kinesitherapeutische behandeling van deze regio’s een sterke daling van de tinnitusklachten bekomen worden. Hierbij is behandeling van musculaire dysfuncties een belangrijke component. Tijdens deze clinical topic zal na een algemene inleiding over tinnitus verder ingegaan worden op diagnostiek van het specifieke somatische tinnitus type. Dit zal zowel theoretisch als praktisch uitgewerkt worden. Daarnaast zal de evidence-based behandeling van patiënten met somatische tinnitus uitgebreid aan bod komen met focus op zowel de nek- als temporomandibulaire regio. Naast oefeningen en mobilisatie technieken die hun effectiviteit voor de behandeling van somatische tinnitus bewezen hebben, zullen ook uitgebreid musculaire technieken aan bod komen.

Datum

24 mrt 2022

Tijd

09:00 - 17:00

Labels

head & neck,
manuele therapie
Hangar Meeting Center - Kortrijk

Locatie

Hangar Meeting Center - Kortrijk
Categorie

Sprekers

 • Kayleigh De Meulemeester
  Kayleigh De Meulemeester

  Kayleigh De Meulemeester studeerde af als kinesitherapeut (2013) en manueel therapeut (2014) aan de Universiteit Gent. Daarnaast volgde zij de opleiding myofasciale therapie (2016).  Kayleigh behaalde in 2019 haar doctoraat rond myofasciale pijn en dry needling en werkt nu als post-doctoraal onderzoeker rond chronische pijn, tinnitus en dry needling. Zij is daarnaast ook docent binnen de vakgroep Revalidatiewetenschappen en het postgraduaat Manuele Therapie Gent (onderdeel myofasciale therapie) alsook assistent bij Dry Needling Gent.

 • Nicolas Delrue
  Nicolas Delrue

  Nicolas Delrue is kinesitherapeut, opgeleid aan de REVAKI Gent (1999). Daarnaast is hij ook manueel therapeut (2002) en myofasciaal therapeut (2003)

  Hij is docent aan de opleiding Dry Needling Gent en werkt mee aan masterproeven aan de UAntwerpen en UGent. 

  Hij heeft zijn eigen groepspraktijk in Wevelgem. En is vooral werkzaam in het domein van de rug- en nekrevalidatie, sportrevalidatie en musculoskeletale kinesitherapie.

  Hij is verbonden als kine aan de Ligavolleybalclub Menen en Marke-Webis.

 • Sarah Michiels
  Sarah Michiels

  Sarah Michiels studeerde in 2005 af als Master in de kinesitherapie aan de toenmalige Hogeschool Antwerpen en behaalde in 2008 haar diploma van Master in de manuele therapie aan de Vrije Universiteit Brussel. Sindsdien werkt zij als zelfstandig kinesitherapeut – manueel therapeut. In 2015 verdedigde zij haar doctoraat rond nekgerelateerde tinnitus klachten aan de Universiteit Antwerpen.

  Sindsdien is zij als post-doctoraal onderzoeker verbonden aan de vakgroepen revalidatiewetenschappen en kinesitherapie en translationele neurowetenschappen van de Universiteit Antwerpen, waar zij haar onderzoek naar somatische tinnitus verderzet. Op de dienst NKO van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, maakt zij sinds 2011 deel uit van de multidisciplinaire tinnitus raadpleging. Hier is zij verantwoordelijk voor het diagnostisch onderzoek en de behandeling van patiënten met somatische tinnitus.

  Verder is zij ook betrokken bij het onderwijs van de bachelor en master REVAKI en is zij als gastdocent verbonden aan de postgraduaatsopleiding musculoskeletale therapie van de Universiteit Antwerpen.

Volgende Keer

Open chat
Kunnen we u helpen?