Headache

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende gezondheidsklachten. Ze komt voor in vele gedaanten en kent vele varianten. In deze clinical topic verdiepen we ons in de belangrijkste vormen van hoofdpijn waarmee patiënten zich presenteren in de kinesitherapeutische praktijk (spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en migraine).

Tijdens het eerste blok zal dr. Gaelle Vermeersch, die als neuroloog werkzaam is in het AZ Sint Lucas in Brugge, dieper ingaan op de differentiaaldiagnose en red flags. Vanuit een casus uit de dagelijkse praktijk wordt vervolgens een gedegen klinisch redeneren uitgewerkt. Daarna gaan we uitgebreid in op het klinisch onderzoek en de behandeling op een evidence-based manier met integratie van manuele therapie, oefentherapie en educatie.

Deze clinical topic kan gecombineerd worden met een dry needling gedeelte. Het dry needling gedeelte is enkel toegankelijk voor collega’s die minimaal 5 dagen dry needling opleiding hebben gevolgd.

Tijdens het dry needling gedeelte wordt de priktechniek van een aantal belangrijke (vaak moeilijke) spieren herhaald, verfijnd en ingeoefend. Volgende spieren komen oa. aan bod: m.sternocleidomastoideus, m.obliquus capitis inferior, m.semispinalis capitis en cervicis, m.splenius capitis en cervicis, m.occipitofrontalis.

Het dry needling gedeelte wordt telkens begeleid door docenten van Dry Needling Gent.

Clinical topic zonder dry needling:           9u-15u

Clinical topic met dry needling:                9u-17u30

De clinical topic met dry needling komt in aanmerking voor accreditatie bij BMST.