Temporomandibulaire Dysfuncties

Kauwspier- en kaakgewrichtsproblematiek kunnen heel verscheidene klachten veroorzaken in de aangezichtsregio. Er zal vaak een klacht van pijn of dysfunctie (zoals knappen of mondopeningbeperking) zijn, welke myogeen of artrogeen van oorzaak kan zijn. Behandeling bestaat uit uitleg en zelfmanagement, kinesitherapie, medicatie, een opbeetplaat en indien blijvende functiebeperking kan chirurgie een laatste hulpmiddel zijn. Daarbij is het als kinesitherapeut belangrijk om eventuele andere oorzaken te herkennen en tijdig door te verwijzen.

Tijdens deze clinical topic wordt een overzicht gegeven van de oorzaken, diagnose en behandeling van patiënten met orofaciale pijnklachten. Daarna gaan we uitgebreid in op het klinisch onderzoek en de behandeling op een evidence-based manier.

De clinical topic is door Pro Q Kine geaccrediteerd voor 10 punten.

Deze clinical topic kan gecombineerd worden met een dry needling gedeelte. Het dry needling gedeelte is enkel toegankelijk voor collega’s die minimaal 5 dagen dry needling opleiding hebben gevolgd. Tijdens het dry needling gedeelte wordt de priktechniek van een aantal belangrijke (vaak moeilijke) spieren herhaald, verfijnd en ingeoefend. Volgende spieren komen oa. aan bod: m.pterygoideus lateralis en -medialis, m.masseter, m.temporalis, m.zygomaticus.

Het dry needling gedeelte wordt telkens begeleid door docenten van Dry Needling Gent.

Clinical topic zonder dry needling:           9u-15u

Clinical topic met dry needling:                9u-17u30

De clinical topic met dry needling komt in aanmerking voor accreditatie bij BMST.