Clinical Topic: Tendon Injuries

Pathologie van tendineuze structuren manifesteert zich in veel verschijningsvormen en komt voor op alle leeftijden, als overbelastingsletsel of als degeneratief lijden. Aandoeningen van het peesapparaat zien we zowel bij profsporters als bij de recreatieve (al dan niet jeugdige) sporters. Die variëteit aan pathologie vraagt om een verschillende aanpak in de behandeling. Maar niet elke visie of benaderingswijze is even efficiënt. Daarom willen met deze clinical topic een up-to-date overzicht geven van de evidentie rond peespathologie.

Dr Michaël Bultheel start de dag met anatomie en een overzicht van de verschillende stadia van peeslijden. Hij bespreekt mogelijke behandelingen vanuit de fysische geneeskunde of orthopedie.

Aansluitend brengen Frederick Lanszweert en Nicolas Delrue het paramedische luik. Hierin worden specifieke testen uit het klinisch onderzoek opgehaald en bespreken we een algemeen behandelplan. Vanuit deze opzet wordt een gerichte kinesitherapeutische aanpak van peespathologie voorgesteld, opgesplitst in 5 regio’s met de hoogste prevalentie: rotator cufflijden/bicepspeestendinopathie, epicondylitis lateralis, gluteale tendinopathie, patellapeeslijden en achillespeesklachten.

Datum

22 jun 2021

Tijd

09:00 - 17:00

Labels

bovenste lidmaat,
onderste lidmaat,
sportkinesitherapie
Hangar Meeting Center - Kortrijk

Locatie

Hangar Meeting Center - Kortrijk
Categorie

Sprekers

 • dr.Michaël Bultheel
  dr.Michaël Bultheel

  Michaël Bultheel studeerde in 2013 af als arts en in 2019 als sportarts en specialist in de fysische geneeskunde en revalidatie aan de KULeuven. Doorheen zijn opleiding was hij te gast voor fellowships aan het Australian Institute of Sport en aan Campus Health Stellenbosch University. Hij is momenteel werkzaam als staflid fysische geneeskunde in het AZ Groeninge te Kortrijk in het centrum voor Sport en Bewegen, waar zowel sporters als niet-sporters begeleid worden in medisch verantwoord bewegen en diagnose en behandeling van (sport)blessures. Daarnaast is hij erkend controle-arts van het NADO Vlaanderen. Als voormalig atleet , heeft hij een bijzondere interesse voor overbelastingsletsels van het onderste lidmaat en schat hij het belang van een multidisciplinaire en -factoriële aanpak in deze hoog in.

 • Frederick Lanszweert
  Frederick Lanszweert

  Frederick Lanszweert is in 2006 afgestudeerd als master in de Revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie aan de Universiteit Gent. Sinds die tijd is hij werkzaam in een particuliere praktijk voor fysiotherapie in Zeeuws-Vlaanderen. In 2007 behaalde hij het diploma Manuele Therapie aan de Universiteit Gent.
  Zijn bijzondere interesse in de behandeling van patiënten met schouderklachten leidde ertoe dat hij sinds een twaalftal jaar de subspecialisatie van schouderfysiotherapeut voert in Zeeland. Sinds negen jaar ondersteunt hij zijn fysiotherapeutische schouderdiagnostiek als musculoskeletaal echografist. Hij is actief lid van het SchouderNetwerk Zeeland, waar hij als vakinhoudelijk bestuurslid verantwoordelijk is voor artikelrondes en voor organisatie en opvolging van opleidingen en bijscholingen.
  Hij werkt ook deeltijds aan de Universiteit Gent als praktijkassistent in de bachelor- en masterjaren. Hij is lid van het Ghent University Upper Limb Research Team, onderzoeksgroep van de Revaki o.l.v. Prof Dr. Ann Cools.
  Hij is co-auteur van het boek ‘Shoulder Rehabilitation – a practical guide for the clinician’ van auteur Ann Cools.
  Sinds 2019 is hij docent in de basisopleiding musculoskeletale echografie en in diverse clinical topics bij The Hive (België).

 • Nicolas Delrue
  Nicolas Delrue

  Nicolas Delrue is kinesitherapeut, opgeleid aan de REVAKI Gent (1999). Daarnaast is hij ook manueel therapeut (2002) en myofasciaal therapeut (2003)

  Hij is docent aan de opleiding Dry Needling Gent en werkt mee aan masterproeven aan de UAntwerpen en UGent. 

  Hij heeft zijn eigen groepspraktijk in Wevelgem. En is vooral werkzaam in het domein van de rug- en nekrevalidatie, sportrevalidatie en musculoskeletale kinesitherapie.

  Hij is verbonden als kine aan de Ligavolleybalclub Menen en Marke-Webis.

Open chat
Kunnen we u helpen?