The HIve - samenwerkenFoto door Thirdman via Pexels

Praktijkmanagement: Succesvol samenwerken binnen de kinesitherapie

In de kinesitherapie wordt ‘samenwerken’, onder collega’s of multidisciplinair, dé uitdaging voor de toekomst. Er zijn namelijk heel wat voordelen aan samenwerken. Bij huisartsen en specialisten zien we al vaak associaties, terwijl dit bij kinesitherapeuten veel minder voorkomt. Meestal wordt de praktijk gerund door één kinesitherapeut, met daarnaast heel wat meewerkende therapeuten, maar dikwijls vertrekken ze na een tijdje omdat er weinig doorgroeimogelijkheden zijn.

In deze topic gaan we dieper in op de mogelijkheden om tot een duurzame associatie te komen. Hoe richten we een associatie op waar iedere kinesist gelijkwaardig is en zich gewaardeerd voelt, loon krijgt naar werken, zich naast de algemene kine kan toeleggen op een deelaspect ervan, iets kan opbouwen voor de toekomst… Op deze manier kan samenwerken ook uitgroeien tot een meerwaarde voor zowel therapeuten als voor patiënten. Voor de eersten zal de work-life balans en de werkvoldoening er alleen maar op verbeteren. Voor de patiënten kan de kwaliteit van de zorg alleen nog maar toenemen.

We bekijken tijdens deze opleiding de boekhoudkundige, juridische en praktische kant van samenwerken met een aantal experten ter zake.

We overlopen het volgende programma:
– Wat zijn de voor- en nadelen van samenwerken?
– Hoe stel je een samenwerkingsovereenkomst op?
– Welke vormen van samenwerking bestaan er?
– Welke kosten zijn gemeenschappelijk? Hoe verdeel je ze?
– Hoe kan iemand instappen: moet er een vergoeding betaald worden voor goodwill?
– Hoe kan iemand uitstappen? Wat zijn de gevolgen voor het patiëntenbestand? Wie blijft in het gebouw? Wat met de naam van de praktijk, het telefoonnummer, de website? Wat met de samen aangekochte apparatuur? Kan iedereen zich vrij vestigen?
– Hoe worden beslissingen genomen?
– Wat gebeurt er bij geschillen?
– Wat zijn voorwaarden voor een succesvolle samenwerking?
– Hoe ga je om met investeringen in een samenwerking, bv. de aankoop van een praktijkgebouw?

Alle opleidingen rond praktijkmanagement werken we samen met Medicoach, gespecialiseerd in coaching en advies voor vrije beroepen. Bekijk ook zeker hun website voor veel tips en info!


 

 

Datum

16 sep 2022

Tijd

09:00 - 17:00

Kosten

270.00€ (excl btw)

Labels

samenwerken
Hangar Meeting Center - Kortrijk

Locatie

Hangar Meeting Center - Kortrijk
Categorie

Sprekers

 • Jürgen Vanderbeken
  Jürgen Vanderbeken

  Jürgen Vanderbeken is in 2003 afgestudeerd als gegradueerde in  “Accountancy & Fiscaliteit”.

  In 2006 behaalde hij zijn getuigschrift “Postgraduaat Fiscaliteit”.  In 2008 heeft hij zijn “eed“ afgelegd als extern Accountant – Belastingconsulent. Hij heeft een brede ervaring in de begeleiding, zowel op fiscaal, organisatorisch als boekhoudkundig vlak van bedrijven en van vrije beroepen.

 • Rita Cuypers
  Rita Cuypers

  Rita Cuypers is jurist van vorming en begeleidt sedert vele jaren vooral huisartsen en specialisten, maar ook tandartsen, kinesisten en dierenartsen bij het tot stand komen van hun associatie.
  Ze heeft terzake heel wat ervaring opgebouwd en weet zeer goed welke de valkuilen zijn die een duurzame samenwerking in de weg staan. Vanuit die kennis heeft zij samenwerkingsmodellen ontwikkeld die de basis kunnen vormen voor een succesvolle associatie.
  Ze publiceerde reeds heel wat bijdragen over de problematiek zoals ‘Samenwerken van artsen: kritische succesfactoren voor associaties’ (gepubliceerd in het boek Arts in het ziekenhuis, een HR-perspectief. Peter De Gadt en Rita Cuypers) en het themaboek uitgegeven bij Indicator/Larcier: ‘Draaiboek voor associaties en netwerken’.
  Ze is gastdocent in verschillende medische faculteiten en veel gevraagd gastspreker voor beroepsverenigingen.

 • Tom Barbe
  Tom Barbe

  Tom Barbe is in 2005 afgestudeerd als Master in de Revalidatiewetenschappen & Kinesitherapie en specialiseerde zich verder in de Manuele Therapie aan de Ugent (2006). Hij is praktijkassistent aan de UGent en hoofddocent binnen het Postgraduaat Manuele Therapie aan de Ugent, waar hij vooral de lessen articulair doceert. Daarnaast is hij één van de medelesgevers binnen de opleiding van Dry Needling Gent en is hij actief in zijn eigen groepspraktijk in Harelbeke  (Kine 2 Cure).

Open chat
Kunnen we u helpen?