Clinical Topic: Temporomandibulaire Dysfuncties – VOLZET

Kauwspier- en kaakgewrichtsproblematiek kunnen heel verscheidene klachten veroorzaken in de aangezichtsregio. Er zal vaak een klacht van pijn of dysfunctie (zoals knappen of mondopeningbeperking) zijn, welke myogeen of artrogeen van oorzaak kan zijn. Behandeling bestaat uit uitleg en zelfmanagement, kinesitherapie, medicatie, een opbeetplaat en indien blijvende functiebeperking kan chirurgie een laatste hulpmiddel zijn. Daarbij is het als kinesitherapeut belangrijk om eventuele andere oorzaken te herkennen en tijdig door te verwijzen.

Tijdens deze clinical topic wordt een overzicht gegeven van de oorzaken, diagnose en behandeling van patiënten met orofaciale pijnklachten. Daarna gaan we uitgebreid in op het klinisch onderzoek en de behandeling op een evidence-based manier.

Datum

08 feb 2022

Tijd

09:00 - 17:00
Hangar Meeting Center - Kortrijk

Locatie

Hangar Meeting Center - Kortrijk
Categorie

Sprekers

 • Dr Anouk Asscherickx
  Dr Anouk Asscherickx

  Tandarts Anouk Asscherickx studeerde in 2004 af als algemeen tandarts aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 2005 en 2006 volgde zij een postgraduaat orofaciale pijn en dysfunctie aan de Katholieke universiteit Leuven onder leiding van Prof A. De Laat, waarna zij tot 2008 actief bleef op de consultatie orofaciale pijn en dysfunctie in UZ Leuven. Sinds 2008 is zij werkzaam  als staflid in het stagecentrum tandheelkunde KUL in het AZ Sint Jan te Brugge in combinatie met een private verwijspraktijk voor patiënten met orofaciale pijn en dysfunctie in Kortrijk. In 2016 werd zij afdelingsverantwoordelijke van het stagecentrum KUL in Brugge. Daarnaast legt zij zich toe op onderzoek naar invloed van occlusie op spierkracht en evenwicht in samenwerking  met de afdeling revalidatiewetenschappen en kinesitherapie van de KHBO.

 • Maarten Van Ranst
  Maarten Van Ranst

  Maarten Van Ranst studeerde in 2012 af als Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de UGent. Nadien volgde hij de postgraduaatsopleiding manuele therapie (2013). Hij werkt als zelfstandig manueel therapeut – kinesitherapeut in Sint-Niklaas en is tevens docent in de postgraduaatsopleiding manuele therapie aan de UGent. Maarten heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in temporomandibulaire disfuncties. Zowel zijn klinische expertise als onderwijstaken zijn specifiek gefocust op onderzoek en behandeling van patiënten met kaakklachten.

 • Nicolas Delrue
  Nicolas Delrue

  Nicolas Delrue is kinesitherapeut, opgeleid aan de REVAKI Gent (1999). Daarnaast is hij ook manueel therapeut (2002) en myofasciaal therapeut (2003)

  Hij is docent aan de opleiding Dry Needling Gent en werkt mee aan masterproeven aan de UAntwerpen en UGent. 

  Hij heeft zijn eigen groepspraktijk in Wevelgem. En is vooral werkzaam in het domein van de rug- en nekrevalidatie, sportrevalidatie en musculoskeletale kinesitherapie.

  Hij is verbonden als kine aan de Ligavolleybalclub Menen en Marke-Webis.

Open chat
Kunnen we u helpen?